Daar is de winter en weg is de zon! Jammer genoeg gaat deze koude en kille periode vaak gepaard met verkoudheden. Als volwassene krijg je jaarlijks gemiddeld drie keer een verkoudheid. Bij kinderen kan dat aantal zelfs verdrievoudigd zijn. Wat doen tegen verkoudheid. En zijn er voorzorgen die we kunnen nemen om verkoudheden te vermijden? Op zoek naar tips tegen verkoudheid? Apotheek Renneboog beantwoordt al jouw vragen!
Kriebelen en prikkelen
Hoesten, niezen, loopneus en/of neusverstopping, keelpijn, heesheid, … Je hebt het vast en zeker allemaal al eens gevoeld. Je voelt je niet echt ziek, maar toch ontbreekt het jou aan energie. Het zijn slechts enkele veel voorkomende symptomen die gepaard gaan met een klassieke verkoudheid. Maar wat veroorzaakt dit ongemak nu eigenlijk?
Verkouden, wat nu?
Een verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies in de neus (rhinitis), de bijholten (sinusitis) en de keel. Het neusslijmvlies is gezwollen en doordat de bloedvaatjes in de neus verwijden, wordt er meer vocht en slijm geproduceerd. Daardoor wordt ademen via de neus lastiger en gebeurt dit via de mond, maar daar wordt het niet gefilterd en bijgevolg krijgen ongezonde beestjes de kans om makkelijker binnen te dringen in ons lichaam.
Dat vieze beestje wordt het rhino- of verkoudheidsvirus genoemd. Wist je dat deze het hele jaar door actief zijn? Ze vieren echter hoogtij tijdens de herfst en de winter omdat de warme en slecht verluchte ruimtes een broeihaard vormen voor het virus. Bovendien kruipen we tijdens deze seizoenen dichter bij mekaar en kan het zich gemakkelijker verspreiden via speekseldruppeltjes die doorgegeven worden via handen, hoesten of niezen. De eerste dagen van een infectie (figuur 1) blijven we vrij van symptomen. Het is pas na een twee- à drietal dagen dat irritatie aan de keel opduikt. De infectie breidt zich dan verder uit en zorgt vervolgens voor loopneus, verstopte neus, hoofdpijn, lusteloosheid en eventueel ook koorts. Als deze klachten afnemen, start een prikkelhoest of vastzittende hoest. Je mag ervan uitgaan dat je een week tot tien dagen nodig hebt om te recupereren van een verkoudheid.
Figuur 1: De verschillende fasen van een verkoudheid.
Bron: https://www.avogel.nl/informatie/griep-verkoudheid/herken-jij-de-fases-van-verkoudheid.php
Op zoek naar tips tegen verkoudheid?
Nu we weten hoe het rhinovirus schade aanricht en wat de gevolgen zijn, weten we ook hoe we deze ongemakken kunnen verhelpen of beperken. Apotheek Renneboog stelt enkele mogelijkheden voor uit haar gamma om die vervelende kwaaltjes de baas te kunnen en om op een comfortabele manier te overwinteren. Voor een advies op maat, helpen wij u graag!
Beter voorkomen dan genezen
- Arkoroyal® verzachtende keelspray: werkt kalmerend voor keel en luchtwegen. Versterkt immuniteit. Te gebruiken bij eerste symptomen om erger te voorkomen
- Arkoroyal® immuniteit fort bio: versterkt het immuunsysteem.
Behandelen = genezen
- Renneboog neusspray: vermindert de zwelling van de neusslijmvliezen zodat je opnieuw vrijer kan ademen. Irriteert niet, zacht in gebruik.
- Renneboog hoofdverkoudheid: geneesmiddel voor de behandeling van ontstoken sinussen, verstopte of lopende neus en jeuk in de neus en/of de ogen. Ontzwelling van de slijmvliezen en verlichten van symptomen van (al dan niet) allergische rhinitis.
- Renneboog propolis siroop: verzachtende invloed op luchtwegen waardoor ademen terug een verademing wordt.
Werken met pakket, voordelig in aankoop.