Contacteer ons
behandelen van luizen; Wat te doen tegen luizen
Uitpluizen van luizen

De start van het nieuwe schooljaar gaat traditiegetrouw gepaard met luizen die (letterlijk) de kop opsteken. Je zou voor minder met de handen in het haar zitten! Wat te doen tegen luizen? Hoe behandelen? Wij zitten het voor jullie even op een rijtje.

Beestjes, allemaal beestjes

Hoofdluizen (Pediculus humanus capitis) zijn hele kleine insecten die kunnen voorkomen op de hoofdhuid van de mens. Ze worden ook vaak achter de oren of in de nek teruggevonden, kortom op plaatsen waar het warm vertoeven is. Het zijn echte parasieten, dat wil zeggen dat zij ‘anderen’ nodig hebben om zichzelf te voeden, zichzelf te kunnen voortplanten en zich dus in stand te houden. Luizen worden doorgegeven via direct hoofd-hoofdcontact. Ze kunnen dus niet springen of vliegen. Maar het is toch niet onbelangrijk om ook aandacht te besteden aan kledij! Denk maar aan jassen en sjaals die kort bij mekaar hangen aan kapstokken op school of haaraccessoires en koptelefoons die uitgewisseld worden. Je kan niet voorzichtig genoeg zijn! Ook als je gaat zwemmen, is het toch beter om een badmuts aan te trekken. Luizen kunnen drijven op het water en het is dus niet ondenkbaar dat ze op die manier van het ene hoofd op een ander hoofd terecht kunnen komen.

Van één luis naar een hoofd vol

Hoe komt dat nu dat luizen zich zo gemakkelijk kunnen vermenigvuldigen? Wel, de volwassen luis (figuur 1) dropt ongeveer vijf tot tien eitjes per dag vlakbij de haarinplant. Een eitje bevat een larve met daarrond een neet die een zeven tot tien dagen nodig heeft alvorens het vrijkomt uit de neet en een nimf wordt. Een nimf ontwikkelt zich gedurende één tot twee weken verder tot een volwassen luis die op haar beurt weer eitjes kan leggen. Op die manier is het natuurlijk heel gemakkelijk voor de luis om zich te verspreiden. Als je snel rekent, kunnen ze zich makkelijk verhonderdvoudigen op enkele weken tijd.
Neten (= lege eitjes) blijven vastkleven aan het haar en kan je herkennen aan hun witte kleur. Als je deze ziet, hoef je niet panikeren. Ze zijn immers leeg. Hoe verder de neet verwijderd is van het haar, hoe langer deze al vastgeklit zit, aangezien zij meegroeien met het haar. Daarom is het ook belangrijk te onthouden dat luizen op maximaal 2 cm van de hoofdhuid worden teruggevonden omwille van de warme temperatuur die zij nodig hebben om te overleven. Alles wat je op grotere afstand terugvindt van de hoofdhuid, mag je als ‘dood’ beschouwen.
Hoe kan je dit allemaal zelf herkennen? Wel, kenmerkend aan de luizen is hun grijze, bruine kleur. Door gebruik te maken van een witte luizenkam kan je ze makkelijker zien en identificeren. Je haren kammen boven een wit blad papier maakt het ook veel eenvoudiger om de luizen te onderscheiden. Nog even een reminder, zoals eerder reeds gezegd, zijn de witte ‘neten’ niet zo erg, aangezien deze al leeg zijn. Het heeft dus géén zin om deze witte neten te behandelen, want ze zijn reeds ‘dood’! Oef, dat maakt de luizenbestrijding al een stuk makkelijker…

Luizenfobie, nodig?

Geen paniek! Luizen kunnen geen ziekten overdragen en dus zijn ze eigenlijk niet echt gevaarlijk. Maar de jeuk die ze teweegbrengen, is een vervelende kwaal. Waar komt die jeuk eigenlijk vandaan? Luizen hechten zich vast aan het haar en zuigen vervolgens bloed uit hun ‘gastheer’. Hun speeksel komt daarbij in contact met de hoofdhuid en dat geeft die vervelende irritatie waardoor je gaat krabben.

Behandelen van luizen!

Bestrijden “old school” 😉

Er zijn verschillende mogelijkheden om luizen te bestrijden. Een eerste, maar achterhaalde manier is het gebruik van de insecticiden permethrine (Shampoux®) en malathion. Deze stoffen tasten het zenuwstelsel aan van de luis. Veel van deze producten zijn echter al van de markt genomen omwille van hun risico op het uitlokken van allergische reacties en het induceren van resistentie (wat betekent dat deze middelen op termijn niet meer werkzaam zijn tegen de luizen). Bovendien mogen deze producten niet door iedereen gebruikt worden. Astmapatiënten (producten kunnen nadelig werken op de ademhaling), patiënten die last hebben van hooikoorts, zwangere vrouwen en jonge kinderen blijven best zo ver mogelijk van deze producten vandaan. Je begrijpt dat we daar geen grote fan van zijn.
Andere bestrijdingsmiddelen die ingezet kunnen worden om de jeukende beestjes aan te pakken, zijn producten op basis van siliconen (bijvoorbeeld Paranix®). Siliconen leggen als het ware een laagje rondom de luis waardoor zij niet meer kunnen ademen en dus verstikken. Siliconen hebben echter ook nadelen, zij verstikken immers niet alleen de luis, maar ook je haar. Bovendien zijn zij uiterst moeilijk uitwasbaar, waardoor ze het haar vet en dof doen lijken. Ook de natuur heeft het moeilijk om siliconen af te breken, iets wat in deze tijden waar het milieu voorop staat, te vermijden is. Daarom zijn we ook hier geen grote voorstander van. Gelukkig is er ook nog een derde optie, die bovendien nog eens milieuvriendelijk is. Is dat geen meevaller?

Bestrijden à la Renneboog 🙂

Zo kan je ook gebruik maken van essentiële oliën. Het gamma van luizenproducten van Puressentiel®  bevat lavendel, kruidnagel, tea tree en geranium die natuurlijk én huidvriendelijk zijn. Hoewel zij op dezelfde manier werken als siliconen, irriteren zij de hoofdhuid niet. Hierdoor kunnen zij dus ook preventief ingezet worden als er twijfel zou zijn over een mogelijke luizenbesmetting. Resistentie kan niet voorkomen bij gebruik van deze essentiële oliën. Bovendien zijn deze producten onschadelijk voor onze waterleidingen, iets wat van producten op basis van siliconen niet kan gezegd worden. Iedereen kan deze producten ook veilig gebruiken.

Wat te doen tegen luizen volgens Apotheek Renneboog?

Apotheek Renneboog biedt u deze natuurlijke producten in verschillende gebruiksvormen aan. Zo bestaan er shampoos, lotions en conditioners. Daarnaast zijn er ook nog preventieve sprays op de markt. Tenslotte is een luizenkam onmisbaar om komaf te maken met luizen.
Algemeen kunnen we zeggen dat lotions en conditioners te verkiezen zijn boven shampoos omdat de contacttijd met de hoofdhuid langer is en deze producten ook nog eens sterker geconcentreerd zijn in vergelijking met shampoos.

  • Anti-luizen 2 in 1 behandelende maskershampoo: behandelt, wast en is zacht. De contacttijd met het haar is echter vrij kort. De behandeling herhalen: drie dagen na het eerste gebruik. Daarna opnieuw beginnen zeven dagen na het eerste gebruik, indien nodig.
  • Anti-luizen lotion: hoger gedoseerd en zeer effectief. Verwijdert radicaal luizen, larven en neten in 10 minuten en in alle veiligheid. 100 % natuurlijke formule zonder neurotoxisch insecticide. Een tweede behandeling is noodzakelijk na drie dagen.
  • Conditioner: bevat natuurlijke essentiële oliën van lavendel, lavandin, ylang-ylang en geranium en is ontwikkeld om het haar makkelijk te ontwarren en snel neten en dode luizen te verwijderen.
  • Luizen repel spray: werkt preventief tegen luizen. De spray kan dus dagelijks gebruikt worden vooraleer de kinderen naar school vertrekken (haar, jassen, sjaals, boekentas…)
  • Luizenkam: om op een efficiënte manier eitjes, neten en luizen te verwijderen. Geschikt voor alle haartypes.

Tenslotte nog dit…

Heb je luizen gespot? Check dan het hele gezin! De kans is groot dat iedereen een behandeling dient te krijgen.
Was alle kussenslopen en handdoeken telkens op 60°C.
Onthoud, luizen hebben een warme temperatuur nodig en bevinden ze zich dus graag dicht bij de hoofdhuid, anders sterven ze. Leg daarom dekbedovertrekken, knuffels, mutsen, sjaals en jassen (die moeilijker te wassen zijn bij hoge temperatuur) voor 48u apart.

Werken met pakket, voordelig in aankoop.